Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Jak si udržet stabilní hladinu cukru v krvi




    Máte vyrovnanou hladinu krevního cukru?

    Přílišná konzumace rafinovaných či jednoduchých cukrů může narušit rovnováhu hladiny cukru v krvi. Pro udržení kontroly může být užitečným pomocníkem jeden známý stopový prvek.

    Celkový příjem cukru u nás ještě před sto lety nepřesahoval 2,5 kilogramu na osobu a rok. Podle údajů1 o spotřebě potravin v České republice dosáhla v roce 2022 spotřeba cukru 36,9 kilogramů na osobu. K tomu je ale nutné přidat dalších více než 17 kilogramů cukrářských výrobků, výrobků z kakaa a nečokoládových cukrovinek, které cukry, byť v nižším množství, rovněž obsahují. Doporučená denní dávka cukru přitom činí 60 g a neměla by ročně překročit 20 kilogramů.

    Podle posledních dat2 je v České republice už přes milion pacientů, kterým lékaři diagnostikovali cukrovku. A toto číslo se stále zvyšuje. V drtivé většině případů jde o diabetes druhého typu, na jehož rozvoji se podílejí zejména faktory špatné životosprávy.

    Kontroluje náhlé chutě

    Nadměrná konzumace cukru může mít různé příčiny. Může být způsobena špatnými stravovacími návyky nebo jako reakce na chutě vyvolané nestabilní hladinou cukru v krvi. Jedním z nejlepších přírodních způsobů, jak udržet hladinu cukru v krvi v rovnováze, je pravidelné užívání doplňku stravy s obsahem chromu. Udržováním hladiny cukru v krvi v normálním rozmezí můžete předcházet náhlým touhám po sladkém v podobě rychlých jednoduchých cukrů.

    Podporuje metabolizmus makroživin

    Chrom je přírodní minerální látka a stopový prvek s širokým spektrem biochemických vlastností. Kromě podpory normální hladiny cukru v krvi přispívá také k udržování správného metabolizmu makroživin, jako jsou tuky, sacharidy a bílkoviny. Tyto vlastnosti jsou důležité pro kontrolu vyrovnané hladiny glukózy, což v rámci každodenního stravování přispívá k lepší látkové přeměně a zpracování makroživin.

    Doplňky stravy mají různou kvalitu

    Chrom se v omezeném množství nachází v některých potravinách. Mezi dobré zdroje patří korýši, fazole, ořechy, maso a koření. Pokud si myslíte, že potřebujete příjem chromu zvýšit, zvažte užívání doplňku stravy, který má deklarované množství chromu. Je však důležité si uvědomit, že mezi jednotlivými produkty existují významné rozdíly v kvalitě, takže je na místě vybírat pečlivě.

    Doložené chromové kvasnice od Pharma Nord

    Bioaktivní Chrom od Pharma Nord obsahuje ChromoPrecise, což je forma chromu organicky vázaná na kvasnice, jež byla předmětem i vědeckého výzkumu. Bylo prokázáno, že ChromoPrecise má výrazně lepší vstřebatelnost než jiné formy chromu, jako je například pikolinát chromitý či chlorid chromitý.

    Preferovaný spotřebiteli i vědci

    Bioaktivní Chrom se stal preferovanou volbou nejen mezi znalými a informovanými zákazníky, ale díky své doložené kvalitě také mezi vědeckými výzkumníky. Tým vědců z Univerzity Karlovy v Praze provedl studii, ve které účastníci náhodně denně dostali buď 400 mikrogramů chromu (v podobě ChromoPrecise), nebo odpovídající placebo. Výsledky této studie prokázaly, že účastníci, kteří užívali chrom, dosáhli výrazně lepší kontroly nad hladinou cukru v krvi.3

    doplněk stravy

    Zdroj:
    1 Český statistický úřad
    2 Zdravotnická ročenka České republiky 2021. ÚZIS
    3 Biological Trace Element Research, 2006 Mar;109(3):215-30. doi: 10.1385/BTER:109:3:215.